FRIDGE MAGNET Hiasan Peti Sejuk

  • 17:24
  • 4 comments

Salam... Setelah beberapa hari Quereka ni sonyap je... Harini, episod Quereka Abe mulakan semula... Hehhehee. Taknak bercakap panjang, straight to the point. Harini, jeng jeng jeng... Memperkenalkan.......... KOLEKSI FRIDGE MAGNET Abe :)

Tak lah banyak sangat pun, sikit je. Koleksi2 ni Abe dapat daripada banyak sumber... Antaranya Of Course la BELI SENDIRI (hahahhahah). Sumber lain lak kawan2 Abe yg bagi, BOS Abe yg bagi, dan xlupa jugak ada yg Abe dapat dari 'sistem BARTER', hahahhaha...

Korang nak tahu tak? Sebenaqnya, koleksi di pintu Peti Sejuk Abe ni belum penuh lagi laaaaaa... Ada sape2 nak sponsor tak?

Published with Blogger-droid v2.0.9
Read more »

Rumah QUE Syurga QUE (RumahKu SyurgaKu)

  • 12:00
  • 5 comments

Rindu kat Dia, Rindu kat Itcha, Rindu kat Itchy, Rindu kat Olga&Orga, Rindu kat Yuyu&Yuyi, huhuhuhu

Balik rumah jugak akhirnya, ni ungkapan yang setiap hari Abe nak sebut... Duk jauh semanapun, outstation semanapun, keluar kemanapun, rumah jugak TETAP jadi pilihan Abe. Biarlah bersepah ke, berhabuk ke, beratnanang ke, RumahQue TETAP SyurgaQue...

Rumah ini HANYA menunggu Suri iaitu DIA... Nanti mantain rumah KITA elok2 ye...

Published with Blogger-droid v2.0.9
Read more »

Bangku Ber'TENGEK'?

  • 18:23
  • 1 comments

Hehehehehehe, nakal gile tajuk entri ni... Hehhehehe...

Abe bukan ape, sesaje je letak tajuk segini SEBAB...... grrrrrr, Abe memang panggil bangku segini dengan nama 'BANGKU TENGGEK'...hehehehhe. Betul, korang tak caya ek? Laaaaaa, Abe cakap mende betul laaaaaaa, tarak tipu punye...

Dekat rumah Abe ni, baru ada SATU je Bangku Tenggek ni... Sebabnya? Sebabnya ialah..... Rumah ni jarang ada tetamu... Erti kata lain, tarak ade olang nak mai JenJalan lumah Abe ni... Yelah, siapalah KITE ni... Hurmmmmmm

Mood: Ngade ngade.... :)

Published with Blogger-droid v2.0.9
Read more »

KISAH 3 PILOT, Jangan KETAWA Sudaaaaa...

  • 15:37
  • 0 comments

Kisah 3 Pilot yang ditangkap oleh suku kaum Kanibal, ketiga-3 pilot yg takut trsebut mmohon agar x dibunuh. Maka ketua suku kaum itu pn berkata, ‘Klau kowg sume nk hidup, kowang kena msuk hutan & bawa 10 buah yg sama jenisnya. Tapi kowg hanya ada masa 3 jam saja!’

Sblm 3 jam, pilot yg 1 pun akhirnya dtgbawa 10 epal. Ketua Suku : "Ok, kamu dh bawa 10 bjepal. Skrg msukkan semua epal tu kedlm lubang dubur kamu satu persatu. Klau kamu mrintih atau brsuara, kamu akan saya potong2!" Dgn penuh prjuangan & ketahanan akhirnya epal prtama dpt di msukkan.Tp utk epal yg ke 2 dia xdpt mnahan sakit & terus mnjerit. Dgn kejam ketua suku td terus memenggal kepala sipilot. Maka naiklah pilot td ke alam kematian.

Pilot ke-2 plak dtg bawa 10 bj anggur. Dan ketua suku td terus bg arahan yg sama. 1 anggur msuk, 2 anggur, 3anggur, tp pada saat dia nk masukkan anggur yg ke 10, ketua suku td tiba2 memotong kepala pilot ke-2. Naik la pilot ke-2 td ke alam kematian & brjmpa dgn pilot-1 td.

Pilot2 : Wah, kau pn mati jgk?
Pilot1 : Ye la, aku bwk epal. Xtahan sakit! Sial tul ketua suku tu, syaratnya susah sgt! Hbs kau bwk buah apa?
Pilot2 : Anggur
Pilot1 : Anggur?? Tu kan senang! Kck je, xsakit pon!
Pilot2 : Mmg betul. Sume anggur aku hmpir masuk ke dlm lubang dh..Tapi tiba2 aku ketawa & hbs sume anggur yg aku msuk td keluar blik…..
Pilot1 : Bodoh kau! Knpe ketawa?
Pilot2 : Habis, ms aku nk msukkan anggur yg ke 10, aku nmpk pilot ke-3 bawa durian...giler ko..durian!!! Нaнahahahahahahaha

Published with Blogger-droid v2.0.9
Read more »

Bangku Hiasan Halaman

  • 13:46
  • 2 comments

Hiasan Halaman kena ada. Kalau tak de pun takpe, xsalah pun. Tapi klau ada lagi cantik.madalah naik seri sikit halaman rumah kita. Kalaulah Abe ada rumah sendiri, bangku cam gini Abe akan beli, insyaAllah.

Published with Blogger-droid v2.0.9
Read more »

Dekorasi Hiasan Atas SINKI

  • 23:25
  • 0 comments

Pada Abe, seni dekorasi ini tidak hanya terbatas pada ruangan2 utama rumah saja. Atas sinki, bawah sinki, beranda rumah, tepi peti, pada peti sejuk, pendek kata kat mana2lah... Seni pada Abe takterbatas oleh apapun. Pokok pangkal, kreativiti itu perlu. & yang paling UTAMA selain kreativiti, kehendak dan usaha keArah merealisasikan Kreativiti yang difikirkan...
*Abe bukan apa, bila dah tersusun kemas ni, hati Abe tenang...  SENI ITU INDAH!!
Published with Blogger-droid v2.0.9
Read more »

Bila Katil BERADUKU Di NODAI...

  • 02:24
  • 3 comments

Bila katil perangku TERNODA bukan olehku, hampehku rasa. Diarakiannya kurasakan begini disebabkan oleh ketidakpuasan hatiku terhadap seKelamin PONTIANAK takreti bahase pujangga yang menghampehkan diri menodai kesucian kamar beraduku tanpa rasa kebersalahan dihatiku.... Hurmmmm

Panjang bebenor sumpah seranah kat atas ni dalam versi Klasik dengan satu nafas. Geram punya pasai sampai nak tido pun xlelap-lelap. Tetiba je jadi tak puas hati bila tengok katil sendiri jadi medan juang orang lain. Orang yang xkenal hujung pangkal oulak tu, hantu betolllllll... Esok akan mulakan operasi menyamak katil. ReMakeOver... Buang sial PONTIANAK yang bertenggek semalam...

Kalu korang nak tahu oasai apa Abe Grrrrrrrrram sangat ni, korang teruslah ke http://www.queachmad.com/2012/10/tetamu-tak-di-undang-hinggap-umpama.html. Segalanya akan terjawab nanti kat sana...

Published with Blogger-droid v2.0.9
Read more »

Bantal Hiasan SOFA

  • 20:32
  • 0 comments

Kalau zaman2 dedulu, kalu namanya Sofa, mesti harganya MAHAL. Berbeza pada zaman sekarang ni, dengan adanya sikit duit, dalam lenih kurang RM5ratus je dah boleh beli satu set Sofa. Satu set tuuuuuu, bukan seketul sketul. Kalu korang nak tahu, dekat umah Abe di kampung, walaupun pada zaman skarang ni, kami masih lagi gunakan kerusi set yang lama. Kerusi set kayu dengan kusyen yang bentuknya empat segi. Kalau set kerusi lama tu, xde aksesori tampahan yang datang skali ngan kerusi tu. Maksud Abe, aksesori seperti bantal.

Kalau korang biasalah tengok, majoriti sekarang ni bila kita beli set Sofa, ia akan datang skali dengan aksesori iaitu bantal. Macam dalam gambar kat atas ni, salah satu contohlah. Gambar atas ni Abe snap di umah Qie. Cantik kan?

Published with Blogger-droid v2.0.9
Read more »

Kreativiti Hasilkan SENI

  • 18:00
  • 3 comments

Marmar pecah (mosaic).. Kalu bagi pada Abe, kompem Abe akan tanya apakejahnya nak buat ngn mende2 ni... Sungguh, Abe tak tipu, Abe cakap betul...

TAPI........... Kat sini selepas Abe tengok kreativiti ni, persepsi Abe terhadap 'Marmar Pecah' dah berubah... Totally BERUBAH... Memang kreatif, sungguh sungguh sungguhhhhhhhhh kreatif... Korang setuju tak dengan Abe?

Published with Blogger-droid v2.0.9
Read more »

Dashing For Men Toiletries... Cool Series

  • 12:54
  • 3 comments

Set2 Toiletries ni ada banyak pilihan, ada banyak jenis. Untuk 'Review' kali ni, Abe nak perkenalkan Set Penjagaan Diri (toiletries) Dashing For Men... Terdapat 4 pilihan jenis haruman untuk 4 variasi. Kat sini, Abe tekankan pilihan Abe iaitu siri 'cool'... Siri variasi 'cool' ni menekankan tema biru... Bagi penggemar kapada pilihan variasi yang simple dan tahan lama harumannya, Abe sarankan agar sensasi Dashing For Men ini diberi perhatian.

Bab haruman wangiannya, Abe taknak pertikai... Pada Abe, 'pergh' walllaaaaaaaaaaaa, tahan lama wooooooo

*jangan salah paham ye, Abe cakap pasal wangian, bukan pasal lain :)

Published with Blogger-droid v2.0.9
Read more »

Siapa Kata 'Toilet' Tak Boleh di'MakeOver'?

  • 04:21
  • 7 comments

Salam.

Siapa kata Bilik Air tak boleh kita nak buat 'MakeOver'? Pada Abe, boleh je.... Yelah, sesekali bila ada Inspirasi + Tajaan Baik Punya, terus je Abe tak pandang belakang dah... Rembat terus... Hasilnya, peringkat pertama ni, bilik air Utama Umah Abe ni JADI MANGSA.... Hasilnya, Apa Komen Korang?

*'MakeOver Part 1'...

Published with Blogger-droid v2.0.6
Read more »

Meja Makan

  • 22:40
  • 3 comments

Penting ke sesebuah meja makan kena beli pada sesebuah rumah? Pada Abe, penting kot. Sebab apa ek? Sebab Abe ni ada bumper yang besar kat bahagian depan, senak perot kalau makan bersila, hehehhhe. Harap2 korang paham la ye :-)

Published with Blogger-droid v2.0.6
Read more »

Frame Pada Dinding

  • 13:06
  • 2 comments

Frame pada dinding akan dapat menyerlahkan lagi hiasan pada sesebuah rumah. Kadang2 jugak, bila frame pada dinding yang terlalu banyak akan boleh 'menyemakkan' dinding rumah kita. Dalam keadaan contoh frame yang Abe pamerkan ni, ianya dah cukup simple dan sesuai. Cantik.....

Tak semestinya kita menggunakan frame yang mahal untuk mencantikkan dinding, frame2 yang biasa jugak akan kelihatan cantik jika kena pada cara susunan dan cara gantungannya... Selamat mencuba...

Published with Blogger-droid v2.0.6
Read more »

Haiwan Belaan Di Rumah...

  • 11:18
  • 4 comments

Lama sudah Abe tak menulis di QueReka ni, rindulah pulak nak meng'update' QueReka ni hari ni... Hehhehee... Belaan di rumah? Maksud Abe, haiwan belaan di rumah... Bukan belaan lain tau, hurmmmmmm... Jgn salah faham ye. Hantu dll Abe tak amik kira...

Di rumah Abe, Abe ada membela ikan. Kalu korang nak tahu, dekat umah Abe, ada 4 buah Akuarium yang berisi ikan belaan Abe. Tu hobi Abe tau, rasa tenang bila dapat tengok ikan belaan berenang dalam akuarium tu, sungguhhhh....

Selain ikan, ramai jugak yang bela haiwan lain. Antaranya ialah kucing... Banyak lagi lah, hamster ada, biawak ada, ular ada, kura2 ada... Mcm2 lagi lah.... Terpulang pada induvidu, bergantung pada tahap kerajinannya, hehehehe

Published with Blogger-droid v2.0.6
Read more »

Batu Sungai Masuk Rumah?

  • 19:09
  • 0 comments

Batu sungai? Ye ke Batu Sungai sesuai utk bawak masuk ke dalam rumah? Ye tak ye pun, yelah jugak... Memang, zaman sekarang ni, apa2 pun akan nampak kreatif jika kena pada tempatnya... Contohnya, bekas lilin umah Abe ni... Acu cuba try test tengok betul2, nampak kan, hhehehehehe.. BATU SUNGAI dah masuk ke rumah Abe, hhehhehhe...

Selamat mencuba...

Published with Blogger-droid v2.0.6
Read more »

Tong Sampah? perlu ada ke dalam setiap rumah?


Agak2nya lah, apa yang korang pikir bila tengok Tong Sampah? Soalan Abe, perlu tak dalam setiap rumah, kita letak tong sampah? Cer jawab.....
Published with Blogger-droid v2.0.6
Read more »

Sistem Hiburan di Rumah...


Salam... 

Setelah lama Abe tak menulis 'entri' di laman QueReka ni, nak tak nak Abe curi masa jugak.... Yalah, last entri Abe 7 ari lepas kot kat sini, lama tuuuuuu......

Kali ni Abe cuma nak cerita pasal Sistem Hiburan untuk rumah... Maksud Abe, asasnya dalam sesebuah rumah... Bukan Wajiblah tapi biasanya TV tu kena ada... Korangpun mesti bersetuju dengan Abe kot.... Heheheehe.. So, bila bercakap pasal TV, sekarang ni Abe tengok, dah ada macam2 jenis TV dah dalam pasaran... Salah satunya jenis sekeping mcm dalam gambar kat atas ni... Siap boleh gantung kat dinding terus... Zaman dah berubah, dah semakin canggih... Korang caya tak, TV kat umah Abe masih jenis TV yang lama... Sebabnya, Abe ni jenis jarang tgk TV sgt...

Bila bercakap pasal Sistem Hiburan di rumah selain daripada TV, korang tahu sendiri kan.... DVD Player, HiFi, Sound Sistem... Macam2 lagilah... Bergantung pada individu... TAPI pada Abe, Abe akan utamakan yang mana PERLU dulu kat dalam umah Abe... Bukannya Abe ni jenis kedekut, cuma Abe ni jenis tak suka membazir je, hehehehehehe....

Published with Blogger-droid v2.0.6
Read more »

Langsir bukan Langsuir...



Salam...

Dah lama dah Abe tak 'Update' QueReka... So, bila berkesempatan hari ni, Abe terpikir untuk cerita sikit je lah pasal Langsir... Jgn salah paham ye, bukan pasal Langsuir yeeeee... Ianya pasal Langsir je...

Pemilihan Langsir untuk kediaman ni boleh dibuat berdasarkan Kreativiti pemilik kediaman itu sendiri... Untuk menjadikan sesebuah kediaman atau ruang itu tampak lebih luas, pemilihan Langsir haruslah daripada penggunaan Fabrik yang cerah...

Walauapapun, pemilihan warna-warna yang terang bagi Langsir ini juga kadang2 boleh membangkitkan SERI sesuatu ruangan... 'Trend' sekarang ni, biasanya warna2 garang & terang mengambil tempat di hati pengguna... Apa2pun, semuanya terletak di atas selera masing2... Di rumah Abe ni, Abe pilih warna Hitam&Silver sebab ianya menepati tema rumah Abe, Urban Contemporary...

Published with Blogger-droid v2.0.6
Read more »

Karpet untuk kediaman...


Salam...

Di pagi Hari Sabtu yang tenang ni, Abe terpikir pulak untuk berkongsi pasal 'Karpet'... Bukan pasal Bangla yang jual karpet ye, hehhehehhe... Cuma semata-mata pasal karpet kat umah Abe ni... Yang Abe telah beli...
Gambar kat atas ni merupakan salan satu daripada karpet2 yang ada kat umah Abe... Simple je entri ni, Abe cuma nak gtau yang pemilihan karpet haruslah sebolehnya warnanya adalah mengikut tema perabot @ warna dinding...

Kalaulah sekiranya, misalannyalah: tema perabot warna coklat hazel, tetiba pulak terBelilah karpet kaler Pink+ijau terang,,, huhuhuhu... Huruhara lah jadinya, hehhehehhe... So, bijaklah + kreatiflah ye dalam memilih karpet sebelum korang Beli... Gud luck :-)

Published with Blogger-droid v2.0.6
Read more »

Kreatif olah Bingkai Gambar


Bingkai Gambar @ nama glamornya 'Frames' biasanya orang akan gantungkan pada dinding... Lain pulak pada Abe... Bagi Abe, Frame ni tidak terhad untuk digantungkan pada dinding semata-mata... Kalau zaman dulu-duluan, pelik bagi orang yang bertandang ke rumah kita jikamereka lihat ada Bingkai Gambar yang tidak digantungkan...

Tapi sekarang, atas 'creativity', banyak Frames sekarang ni, cuma hanya diletakkan & disusun di atas lantai je... Dekat umah Abe ni, ada Frames yang Abe gantungkan dan ada jgak Frames yang Abeletakkan hanya Atas Lantai...

Ingat pesan Abe:bila kreativiti ada, ILHAM tu akan datang sendiri... Selamat Mencuba...
Published with Blogger-droid v2.0.6
Read more »

Sentuhan Kreatif II

Salam

Biar gambar sahaja yang berbicara... Cuma Abe nak kongsi kat sini, Abe cukup puas hati dengan sentuhan Kreatif II ni... Alhamdulillah


Read more »

Bangku Rehat...


Salam.

Awal-awal petang segini, syok la jugak kalu dapat pekena Air Kelapa Muda... Pergh, mantap... (mood: istigfar sambil telan air liur). Entri Abe kali ni takde kena mengena langsung dengan Air Kelapa Muda tau, hhhehhe... Apa yang Abe nak kongsi kat sini cuma tentang Kerusi/Bangku Rehat je...

Macam umah Abe skarang ni (appartment), takde tempatlah untuk Abe nak beli dan tempatkan kerusi/bangku rehat ni... Yer lah, laman pun takde kan... Kan... Kan... Kan... Tapi pada rumah yang punyai laman, maksud Abe 'space' (tak luas pun takpe), salah satu aksesori yang kemestiannya patut ada ialah Kerusi/Bangku Rehat ini... Tujuannya mudah je, untuk jadikan tempat santai minum-minum kopi waktu petang... Sekaligus ia akan bertindak umpama tempat tenangkan fikiran... Setuju tak dengan Abe...

Gambar kat atas ni Abe 'snap' tadi masa 'bekpes'. Ni salah satu contoh kerusi/bangku rehat yang Menarik... Sesuai bebenor nak wat tempat lepak minum kopi.... Hheehehehh

Published with Blogger-droid v2.0.4
Read more »

Sinki...


Sinki? Ada banyak jenis sinki untuk pilihan... Gambar yang Abe letak kat atas ni cuma contoh salah satu je... Zaman sekarang ni, biasanya orang ikut tema warna umah. Dari segi harga, terpulang pada bajet masing-masing... Bergantung kepada kesesuaian & kemampuan...

Published with Blogger-droid v2.0.4
Read more »

Lampu Chandelier Dari Kadbod...


Salam.
Tengah google-google Abe tertengok pulak sejenis Lampu ni, comey... Tapi Abe duk di Appartment, tak sesuai nak guna lampu segini. Lagipun Abe tak minat pun... nanti kalau duk di rumah sendiri, mungkin Abe akan minat jugak kot kalau Mem Besaq minat, hehehhehe...
 
Lampu Chandelier yang diberi nama KARTONKLUNKER ini bukan sahaja dibuat dari bahan yang rasanya tidak pernah dibuat orang lagi iaitu kadbod, tetapi juga untuk memasangnya tidak diperlukan gam, skru dan seumpamanya.

Sangat ringan, maka ringanlah beban membayar kos penghantaran. Dibungkus dalam kotak, dibuka dan pasang sendiri untuk dijadikan sebagai lampu Chandelier.
Lampu chandelier kadbod ini direkabentuk oleh Rainer & Tobiad Kyburz dan dikeluarkan dari Basel, Switzerland. Nak maklumat lebih, korang kena Google sendiri. takpun gi je kat Youtube, taip nama KARTONKLUNKER, macam-macam jenis boleh tengok...
Read more »

Bilik Menunggu Yang Simple...


Salam.

Lama dah Abe tak sempat buat entri kat QueReka ni... Pepagi ni, kebetulan Abe tak lelap tido, sesaje je Abe wat entri ni...

Bilik Menunggu? Korang tau tak, sesebuah bilik menunggu, walaupun hanya bilik untuk menunggu, pada Abe tak seharusnyalah ia jadi seSimple ni... Gambar dj atas ni Abe rakan di sebuah lokasi di............. (takyah la citer kat mana)

Simple sesangat... Pada Abelah, walaupun sesebuah Bilik tu hanya Bilik untuk menunggu, kenalah ceria sikit... Yang ni malap je... Boleh muak ni kalu menunggu, huhuhuhu

Published with Blogger-droid v2.0.4
Read more »

Pasu...



Abe memang tak suka bunga... Pokok bunga ke, Pasu  bunga ke, seumpamanya dengan bunga... Huhuhuh

Tapi Abe tak tahu kenapa, umah Abe ni boleh masuk Pokok Bunga... Dengan pasu-pasu sekali pulak tu, huhuhuhu... Semua ni bermula sebab sorang Sahabat Abe, Ammar telah belikan Abe Lukisan Buluh Cina dari Beijing... Pastu, bila Abe ke 'shopping centre' ngn ank sedara Abe, terpandanglah pulak kat Buluh-buluh cina yang dijual... Kalau tak silap Abe lah, 'time' tu dekat Chinese New Year... Tak semena-mena, Abe TerBeli... Huhuhuhu... Kelik kat umah, terus Abe letak dalam bekas kaca yang Abe memang dah beli kat IKEA... Dulu saje-saje je Abe beli bekas tu... Maka hasilnya, jeng jeng jeng, gambar di atas...

Seperkara lagi, pada suatu hari. Abe adalah gi ke umah salah sorang kawan Abe dekat Klang... Umahnya umah teres 'dabelstori'... Abe terNganga jugaklah tengok umahnya, seperti kebun bunga... Penuh dengan Pokok... Katanya, tu hasil karya tangan Isterinya... Pastu pulak dia ada cerita, itu jugak pendapatan sampingan Isterinya... Abe cuma senyum je... Kat umahnya, Abe dipelawa Air Sirap Selasih... 'pergh' sedappppppp...

Tengah asyik borak, tetiba lak Isterinya meng'offer' Abe sepasu Pokok untuk Abe bawak balik... Abe menolak sb Abe cakap Abe duk di Appartment, takde tanah... Pastu pulak Abe siap cakap lagi, umah Abe takde beranda. So, takde la tempat untuk letak Pasu Bunga... Isterinya senyum jah, pastu dia ckp, Abe: ado lah Pokok yang hanya boleh tanam dalam pasu, letak dalam umah...

Huhuhu, dalam hati Abe: kena amik la jugak nampak gayanya sepasu jugak ni, huhuhuhu. Abis daya dah nak mengelak tapi tak berjaya... Akhirnya, kat atas tu dalam pasu hitam tu, Pokok Sepasu itupun baliklah ke rumah Abe... Kat umah, Abe letak pokok tu sebelah Itcha (si Arowana) kesayangan Abe...

Published with Blogger-droid v2.0.4
Read more »

Post Terbaik QueReka Minggu Ini

Search Blog QueReka

 

Copyright © 2010 Que Achmad meReka, All Rights Reserved. Design by DZignine